Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us
 

Om oss

Capitol är en biograf och bistro på Sankt Eriksgatan 82 som erbjuder filmupplevelser och matsensationer. Framförallt kombineras dem genom servering av lättare rätter och dryck i salongerna. Capitol är en modern kvartersbiograf för Vasastan och Kungsholmen.

Vi erbjuder en vuxnare filmupplevelse. En stilfull tjugotalsmiljö. Ett fokuserat dryckessortiment, välkomponerade matpaket som kan förbeställas till bordet bredvid din biofåtölj och ett brett utbud av ny och klassisk film. Helt enkelt en helkväll i Vasastan.

Capitol byggdes 1926 som Vasastans största och finaste biograf, den stängdes 1985 och öppnade i ny skrud 2018. Projektet inleddes vintern 2016 då ett gäng filmdistribuerande entusiaster fick nys om lokalen och lanserade en crowdfunding-kampanj på Kickstarter. Ambitionen var att renovera och bygga om Capitol till en modern biograf av internationellt snitt. Responsen på kampanjen var över alla förväntningar vilket gjorde att ambitionen och drivkraften växte.

Nu har vi fyra salonger med 4K-projektion i salong 1 och 2K i salong 2, 3 och 4 för visning av digital film. Ett programteam med fingertoppskänsla vare sig det handlar om nästa års Oscarfilmer, stumfilmskonserter eller retrokväll, en intim bistro som drivs av människor med lång erfarenhet och kompetens, och en totalrenoverad lokal som inte liknar något annat inom sin nisch i Sverige.

Du kommer känna igen 20-talets Art déco-stil i detaljerna, och vi har bevarat allt som varit i original så långt som det varit möjligt – pelare, räcken och stuckatur i foajén, det gamla ridåmaskineriet längst bak i salong två och inte minst balkongen i salong etts böjning och räcke trots att det inkräktar något på sikten, men helheten är något nytt. Samtidigt har vi också så långt det är möjligt skapat tillgänglighet och komfort i en äldre byggnad.
När vi hösten 2019 öppnar salong 3 och 4 är det i de gamla lagren för den explosiva nitratfilm som användes under biografens första levnadsår. I dessa två intima salonger visas både smalare film samt den del repertoarfilm som vi vill visa en längre tid.

Vårt kök har höga ambitioner och en organisk, föränderlig meny. Lunch serveras varje vardag och på kvällarna serveras rätter med moderna smaker efter säsong som levereras från det öppna köket i vår intima bistrodel. Till salongsserveringen har vi tagit fram paket bestående av ost, grönsaker eller plockdelikatesser. Dessa förbeställs med fördel i samband med ditt biljettköp här på hemsidan.

Varmt välkommen till Capitol – vare sig du ska se på film, äta en bit mat eller ta ett glas i foajébaren.

Drivs med stöd av Stockholms stad, Europa Cinemas samt är officiell partner till Institute Francais och medlem i Sthlms Kvinnohistoriska.