Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Timeless: Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché

Dokumentär
Sedan 2016 har Timelessfest ägt rum i augusti/september varje år, och bär stolt ansvaret som Sveriges enda filmfestival för klassiker och äldre film. 

Välkommen på filmvisning och samtal på Timeless-festivalen!

Alice Guy-Blaché regisserade sin första film år 1896 och var en av de första kvinnliga filmregissörerna. Men hennes verk har nästintill raderats från filmhistorien och äran har getts till många av hennes manliga kollegor. I Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché, nystar dokumentärskaparen upp Guy-Blachés otroliga historia. Oscarvinnaren Jodie Foster är berättarröst i denna dokumentärfilm som är både en detektivberättelse och hyllning till en sann filmpionjär. 

Filmen följs av ett samtal med personer verksamma inom filmområdet, både som forskare och branscharbetare. Diskussioner kring svenska kvinnliga filmpionjärer kommer att lyftas fram och hur och varför de fallit i glömska i filmhistorien.

Moderator för samtalet är Tove Thorslund från Nordic Women in Film, och medverkande är följande: 

Marina Dahlquist är docent i filmvetenskap på Stockholms Universitet och forskar inom filmhistorisk reception, utbildningsfilm och utmaningar med globaliseringen. Dahlquist har flera publikationer i antologier och har även skrivit för The Women Film Pioneers Project med fokus på den svenska filmpionjären Anna Hofman-Uddgren. 

Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap på Stockholms Universitet. Hennes forskningsområde rör reception och representation, med fokus på samtida debatter om representation i svenska medier. Hon har också fördjupat sig ytterligare i representationen av kvinnor i svensk filmhistoria, bl.a. i projekten ”Women’s Film History Network: Norden” och ”Kvinnor i svensk film”. 

Moderator är Tove Thorslund, redaktör för Nordic Women in Film. De verkar för att sprida kunskap och medvetenhet om kvinnor i nordisk film ur ett historiskt och samtida perspektiv genom bl.a. artiklar, intervjuer och porträtt. Thorslund har doktorerat inom filmvetenskap och är även mediehistoriker. 

Filmen är 1 tim 43 min och samtalet ca 45-60 min.

Timeless Festivals filmvisning med det efterföljande samtalet är ett samarbete med Kvinnohistoriska, Bio Capitol och Nordic Women in Film.Regi: Pamela B. Green
Skådespelare: Agnès Varda, Anne Fletcher, Gale Anne Hurd, Ben Kingsley, Lake Bell, Geena Davis, Jodie Foster, Stephanie Allain, Gillian Armstrong
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska
Längd: 185 minuter
Åldersgräns: 15+
Premiär: 2019-08-29
Produktionsår: 2018

VisningarTorsdag 29 aug 2019

Salong 2