Bio Capitol

Salò, eller Sodoms 120 dagar

Pasolinis sista film – en tolkning av Markis de Sades De 120 dagarna i Sodom, med handlingen förflyttad till den fascistiska Salòrepubliken är en av filmhistoriens mest kontroversiella våldsskildringar, som hatats och förbjudits, men också hyllats för sin skarpa satir och provokationskraft.

Ett antal högt uppsatta fascister kidnappar några ungdomar och för dem till en avlägsen plats för att sedan förnedra och tortera dem. Berättelsen bygger på romanen 'Les 120 journées de Sodome, ou l'École du libertinage' av markis de Sade från år 1785, men handlingen är förlagd till den s.k. Salòrepubliken, det av Nazityskland ockuperade Norditalien 1944–45.

Salò fick världspremiär i november 1975, tre veckor efter mordet på Pasolini. Filmen totalförbjöds i hemlandet Italien, men lockade i 178 000 svenskar till biograferna.

Dine-in:
På denna visning finns ett antal 'Dine-in-platser' (orangefärgade i stolskartan) till vilka mat och dryck serveras från vår bistro direkt in i salongen. Du förbeställer detta i samband med ditt biljettköp här på hemsidan eller i efterhand via länk i bokningsbekräftelsen. Maten serveras sedan diskret till din plats i salongen under filmens gång. Önskar du komplettera ditt köp på plats går det naturligtvis bra, antingen i vår foajébar eller direkt från din plats i salongen via den QR-kod du där finner.

Regi
Pier Paolo Pasolini